Goeiedag, welkom bij maxmakelaar

0477 25 26 18 - info@max-makelaar.be

Nieuws

Lenen is maatwerk !

Wie een lening wil afsluiten voor de aankoop van een huis (of ander vastgoed), weet vaak niet waar en hoe te beginnen. De spelregels bij de bank zijn continu in beweging. 

Elementaire vragen :

 

- Kan u lenen?


   Wie een vast inkomen heeft, kan in principe lenen. Wie vast werk heeft; met liefst enige anciënniteit, vergroot zijn kansen bij de bank

- Hoeveel kunt u lenen?

   Dit hangt af van het beschikbare maandelijkse inkomen (loon, uitkering, huurinkomsten) en of men reeds leningen heeft lopen, maar ook andere factoren spelen een rol bij een 'soepele' bankier
   (gezinssituatie, andere bezittingen, historiek bij bank... )


- Hoeveel wilt u afbetalen ? 
 

  Moet men de riem aanspannen voor de komende 20 jaar ? Men kan in principe de huurwaarde (reeds gehuurde of het te kopen pand in huurwaarde) als basisbedrag nemen. Met het resterende inkomen, trekt   men het normale levensonderhoud en de vaste kosten af, die verbonden zijn aan de aankoop (g-e-w, ov, herstellingen...). Men kan het geleende bedrag fiscaal optimaliseren, waardoor soms minder        belastingen dienen te worden betaald (vb : de woonbonus).

  Het hoeft weinig verduidelijking dat men met 2 meer kan lenen dan alleen ...

 
- Hoeveel is uw woning waard ?

   De bank zal maar maximum lenen wat uw woning waard is. U kunt in sommige gevallen meer dan 100% van de waarde lenen (zoals voor verbouwing na aankoop). 
 

 - Leenformule ?

   Welke looptijd kiest u ? 

   Een variabele of een vaste rentevoet ? 

   Wanneer kunt u herfinancieren ? 

   Afhankelijk van al deze factoren, zal de bank samen met u de meest geschikte 'formule op maat' samenstellen : termijn, formule, percentage ; alles is te bespreken en wordt aangepast aan uw vermogen    én uw levensstijl.  

   Een interessante formule voor jonge kopers is de 'accordeonformule' : bij onverwachte uitgaven, kan men de looptijd soms verlengen, maar het af te betalen maandbedrag blijft behouden. 

 

 - Wettelijke bescherming

   Lees ook eens de wetgeving als consument voor aankoop met krediet voor privédoeleinden (wet hyp kred 4.08.1992)

 

Voor meer info heeft Maxmakelaar fiscale specialisten in huis. Gratis voor onze klanten én kandidaat-kopers ! 

Deel deze pagina

Print deze pagina